amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Dochter van de nomaden

emancipatie
Waris Dirie
paperback, 237 blz
isbn 9022558878
9789022558874
Boekerij - 2011
prijsindicatie € 10,00


Dochter van de nomaden - Waris Dirie
Waris Dirie werd bekend met Mijn woestijn [1998] waarin ze vertelde over haar jeugd bij de nomaden in de Somalische woestijn, haar besnijdenis, haar vlucht als zij zal worden uitgehuwelijkt, en over haar uiteindelijke carriere als internationaal fotomodel.

Haar openhartige verhaal over de gruwelijke traditionele vrouwenbesnijdenis deed veel stof opwaaien en de Verenigde Naties benoemden haar tot speciale ambassadeur in de strijd tegen genitale vrouwenverminking. Maar na ruim 20 jaar in het Westen, knaagt de heimwee naar de woestijn, het nomadenleven en haar familie nog steeds. In dit boek doet ze verslag van haar bezoek aan haar familie in Somalie.

Ze gaat er de confrontatie aan met haar verleden, wordt heen en weer geslingerd tussen twee culturen, voelt de nog steeds voortdurende onderdrukking van de vrouwen in haar land aan den lijve en maakt plannen om haar land te helpen, onder andere in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis.

Bewogen en boeiend verslag waarin Dirie op heel directe en ontwapenende wijze over haar ervaringen vertelt. Jeanne D'Haem die de belevenissen van Waris Dirie op schrift stelde, werkte in de jaren zestig in Somaliland als lid van het Vredeskorps. Met een katern zwart-witfoto's.

NBD|Biblion recensie, redactie
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018