amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Saluut aan Catalonie - Orwell

Saluut aan Catalonie

Saluut aan Catalonie behoort tot de belangrijkste boeken over de Spaanse burgeroorlog. Orwell doet in dit boek uitgebreid en eerlijk verslag van zijn ervaringen als lid van de arbeidersmilitie in het Spanje van de jaren dertig.

Over die eerlijkheid hebben vooral de communisten zich later beklaagd. Maar juist de dubbelhartigheid van hun partijgenoten in de politieke chaos van het republikeinse Spanje was volgens Orwell ruimschoots voldoende om het geloof in de revolutie de nek om te draaien.


Biblion recensie, redactie

In »Saluut aan Catalonie« vertelt de Britse schrijver George Orwell [1903-1950] over zijn ervaringen in de Spaanse Burgeroorlog, waarin hij meevocht aan de zijde van de republikeinen. In het eerste gedeelte ligt de nadruk op de ontberingen die hij leed aan het front; de tweede helft is voornamelijk een politieke analyse, waarin Orwell de verdeeldheid onder de revolutionairen beschrijft en de POUM, de partij die hij aanhing, probeert te rehabiliteren aan de hand van allerlei uitlatingen in de pers. »Saluut aan Catalonie« is dus deels een persoonlijk verslag, deels een poging tot objectiviteit, dat, ondanks Orwells schrijfkunst, toch vooral boeiend zal zijn voor hen die specifiek in de Spaanse Burgeroorlog geinteresseerd zijn.
George Orwell
roman
paperback, 285 blz
isbn 9045002108
9789045002101
prijsindicatie € 19,95
bestel boek
Catalonie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018