amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Reizigers bij een herberg - Brink

Reizigers bij een herberg

»Dit is geen kookboek. Dit is een boek over eten. Over alle maaltijden die ik, alleen of in gezelschap, in Spanje genoten heb, en over de herinnering daaraan. Die herinnering was ook het enige criterium bij het schrijven. Als ze jaren later nog levend was, moest de maaltijd iets bijzonders geweest zijn«.

Zo begint Reizigers bij een herberg, herinneringen en beschouwingen die in het teken staan van een sensatie die niet kan worden vastgelegd maar steeds opnieuw moeten worden gecreëerd: die van de geslaagde maaltijd.

Volgens Van den Brink heeft eten niet alleen maar met smaak en geur te maken, want die zijn nog in een recept te vatten, maar ook met plaats en tijd, met gezelschap en ervaring, met ouder worden, weggaan en het verlangen om ooit ergens helemaal thuis te komen.

En dus gaat het in dit boek zowel over de volmaakte tortilla als over de schoonheid van de visvrouwen op de markt in Barcelona, over het slachten van een varken maar ook over de rijstpudding als bron van ontroering, over de verdrijving van de joden uit Spanje niet minder dan over de terugkeer van gelukzoekers uit Amerika, en over Proust net zo goed als over Hemingway.

Rode draad is de liefde van de schrijver voor Spanje. Een liefde die soms, aan tafel in een gastvrije herberg, zomaar beantwoord wordt.
H.M. van den Brink
culinair
paperback
128 blz
isbn 904570062X
9789045700625
prijsindicatie € 14,50
bestel boek
Spanje
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018