amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Sterfelijk en roze - Umbral

Francisco Umbral
dagboek
paperback
226 blz
isbn 9074328415
9789074328418
IJzer
prijsindicatie € 20,50

bestel boek

Sterfelijk en roze

In het dagboek 'Sterfelijk en roze' evoceert Francisco Umbral (Madrid, 1935) op omzichtige maar tegelijkertijd indringende wijze de tragische dood van zijn zoon, die na een ernstige ziekte op vierjarige leeftijd overlijdt. De fragmentarische vorm die hij daarvoor gebruikt is niet alleen geconcentreerd maar ook gevarieerd en bestaat onder andere uit literaire verwijzingen, met name naar de Spaanse poŽzie.

De intieme verbindingen die Umbral weet te leggen tussen leven en literatuur hebben een authentiek weefsel gecreŽerd waarin het strikt persoonlijke gesublimeerd wordt tot een bij uitstek literaire stijl zonder dat er ook maar iets van de scherpte van de tragische gebeurtenis verloren is gegaan.

Met 'Sterfelijk en roze' heeft Umbral definitief zijn naam in de Spaanse literatuur gevestigd: het geldt daarbinnen als een moderne klassieker. Behalve dagboeken schrijft Umbral ook romans, verhalen, monografieŽn en essays. Daarnaast is hij bekend als columnist, de laatste jaren voor El Mundo. Zijn oeuvre omvat inmiddels al meer dan tachtig boeken. Francisco Umbral ontving hiervoor eind 2000 de prestigieuze Cervantesprijs.

boeken over Spanje
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018