amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Vogel poezie - Luis Cernuda

Luis Cernuda
poŽzie
paperback, 224 blz
isbn 9074328431
9789074328432
IJzer
prijsindicatie € 22,50

bestel boek

de Vogel poŽzie

De Andalusische dichter Luis Cernuda (1902-1963) hoort tot de zogeheten generatie van '27, waar onder andere ook Federico Garcia Lorca en RafaŽl Alberti deel van uitmaken. Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog vlucht hij voor Franco en de zijnen, en moet noodgedwongen in het buitenland verblijven. Dat betekent het begin van de bundels prozagedichten 'Oknos' en 'Variaties op een Mexicaans thema', die hier in ťťn band zijn samengebracht.

In deze bundels concretiseert Cernuda het voorbijgaan van de historische tijd vanuit een poŽtisch gezichtspunt: verhaal en gedicht zijn er ineengeschoven, sterk geÔntegreerd, om op een geconcentreerde, reflexieve en fragmentarische manier verslag te doen van een levensloop. Elke tekst is te zien als een intieme foto in taal (blik en woord vormen voor Cernuda de twee vleugels van de ongrijpbare vogel poŽzie): een tegelijkertijd contemplatieve en lyrische momentopname van een punt in de tijd. Die momentopnamen zijn bij het ontstaan deels retrospectief, gebaseerd op herinneringsbeelden, en deels actueel, gebaseerd op min of meer directe waarneming.

De bundels proberen tussen de momentopnamen een lijn te trekken, een kronkellijn die de weg van de dichter door de wereld uitbeeldt, vanaf zijn jeugd in Sevilla tot aan zijn dood in Mexico - met als tussenstations Schotland, Engeland en Amerika. Aan de lezer de uitdaging die poŽtische tocht door de tijd opnieuw te beleven.

meer boeken over Spanje
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018