amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Basia, Janus Secundus


Janus Secundus
poëzie
2-talig
paperback
46 blz
isbn 9076895139
p leuven


bestel boek

Basia

De »Basia« - Kusgedichten - werden rond 1534-1535 is Spanje geschreven. Door een Vlaming weliswaar: Janus Secundus, klerk en clericus. Amper 23 was hij toen, en ziek. Ook van liefdesverdriet. Om zijn liefje uit Mechelen te vergeten, zocht hij zijn toevlucht bij een Spaans schone: Neaera.

Deze korte idylle leverde hem de nodige inspiratie voor zijn 'Basia', adembenemende liefdespoëzie. De relatie bleek echter al snel verstikkend voor de jonge snaak, die bovendien aan astma leed. Een jaar later overleed hij, maar zijn kusgedichten zouden hem onsterfelijk maken. De intense kuspartijtjes die hij erin beschrijft, werden even beroemd als de honingzoete zoensels van Catullus en zijn Lesbia...

Kris Buyse maakte een geslaagde jambische vertaling van bijeengelezen fragmenten uit de negentien 'Basia'. Hij zorgde ook voor een uitleiding bij deze tweetalige uitgave.

Kris Buyse [1967, Wachtebeke] is classicus en leraar Latijn aan het St. Pietersinstituut te Gent. Hij is mentor aan de Universiteit Gent, lector aan de Oost-Vlaamse Volkshogeschool en adviseur bij enkele [barok]orkesten. Voor Uitgeverij Averbode verzorgt hij regelmatig pedagogische bijdragen en bij Uitgeverij Pelekmans werkte hij mee aan het Latijnse handboek »Poetica«.

meer boeken over Spanje
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018