amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Ontdek ANWB reisgids Andalusië

ANWB Ontdek reisgids Andalusië : Sevilla, Sierra Norte, Costa de la Luz, Tárifa, Cádiz, Málaga, Costa del Sol, Gibraltar, Córdoba, Granada

bestel reisgids

Andalusie

In Andalusië komen alle stereotypen van Spanje bijeen : stierenvechters, stranden, flamenco, witte dorpen, grotwoningen, fiestas, processies, tapas en sherry vindt u hier in overvloed. Dit alles heeft een plaats in een groter geheel, waartoe ook kunst en architectuur, natuurreservaten en een ontspannen levensstijl behoren.

bron : Spanje, capitool reisgidsen, 4e druk, 1999, blz 435

Tegen het vallen van de avond blijken de lichtkranten buiten werking. De weerman heeft niet veel goeds voorspeld en de meeste broederschappen besluiten hun kostbare beelden binnen te houden. maar de mannen van de Virgen Nuestra Señora de Soledad, Onze Lieve Vrouwe van de Eenzaamheid, wagen het er op.

Daar is ze dan, gedragen door een slagschip op een rivier van mensen. Haar baldakijn zwaait bij elke stap van de dichtopeengepakte mannen die in elkaars ritme proberen te blijven. Toeschouwers die beschutting hebben gezocht in de cafés langs de route, verlaten hun schotels met gebakken visjes om de maagd te aanschouwen. In haar meterslange mantel zijn, onzichtbaar, gebeden van gelovigen genaaid. Een lap doorzichtig plastic dient als regenjas.

bron : De Heilige Week in Málaga. Kameraden onder een bleke maagd - Nell Westerlaken, de Volkskrant 3 maart 2012, Reizen 2

Andalucia

Andalusië is de meest afwisselende regio van Spanje. U kunt er watersporten aan de Costa del Sol, skiën in de Sierra Nevada en sherry proeven in Jerez. Er is een woestijn bij Tabernas, er zijn diverse natuurreservaten, waaronder de moerassige Doñada, dat ritselt van de vogels, en het woeste kalksteenmassief Cazorla. Granada en Córdoba mag u niet missen vanwege hun Moorse erfgoed, Úbeda en Baeza zijn renaissancistische juweeltjes en Ronda is een van de vele prachtige witte steden.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018