amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Eiland van het tweede gezicht

Het eiland van het tweede gezicht

Uit de toegepaste herinneringen van Vigoleis

Albert Vigoleis Thelen beschrijft in deze roman de avonturen van Beatrice en Vigoleis op het eiland Mallorca tussen 1931 en 1936. Met barokke, onuitputtelijke fabuleerkunst vertelt Thelen op schalkse wijze en met de gewisse ondergang van zijn helden voor ogen over smokkelaars, hoeren, dubieuze emigranten en valse gentlemen.

Hij beschrijft hoe Beatrice en Vigoleis zich voordoen als reisgids om in hun onderhoud te voorzien; hoe Vigoleis tijdelijk emplooi vindt bij Robert [von Ranke] Graves en hoe hij en Beatrice op zoek naar een verblijfplaats in een bijzonder bordeel belanden. Het tweetal blijft geen smeerlapperij bespaard, en als ze na bijna duizend bladzijden op de vlucht voor generaal Franco het eiland verlaten, wrijft de lezer zijn ogen uit en zou hij het liefst meteen weer van voren af aan beginnen te lezen.

Albert Vigoleis Thelen [1903-1989] is afkomstig uit de grensstreek tussen Duitsland en Nederland, woont tijdelijk in Amsterdam en gaat in 1931 op Mallorca wonen. Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog vlucht hij naar Zwitserland en in 1939 naar Portugal [dankzij een telegrafische overmaking van de heer Meulenhoff].

Daar vindt hij op het landgoed van de Portugese mysticus Teixeira de Pascoaes een veilig onderkomen in ballingschap. Het toonaangevende Duitse literaire tijdschrift »Die Horen« heeft in 2000 een heel nummer aan Thelen gewijd. Het boek is bekroond met de Fontane-prijs.

meer informatie zie vigoleis.de
Albert Vigoleis Thelen
roman
gebonden
960 blz
isbn 9056720538
9789056720537
Signature
prijsindicatie € 49,95
bestel boek
Balearen
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018