amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Val van Madrid - Rafael Chirbes

De val van Madrid

19 november 1975. De dag waarop heel Spanje wacht op de dood van dictator Francisco Franco, die al een tijdlang op sterven ligt. Het is ook de dag waarop José Ricart, een ondernemer die tijdens het bewind van de Caudillo zijn fortuin heeft gemaakt, zijn 75ste verjaardag viert. En de dag waarop zijn schoondochter alles gereedmaakt voor een feestje met familie en vrienden.

Maar ook de dag waarop de militante arbeider Enrique in de Madrileense kerkers belandt, terwijl zijn kameraad Lucio nog op de vlucht is voor de politie.

In deze roman, die gelezen kan worden als een vervolg op De lange mars, schetst Rafael Chirbes een aantal persoonlijke geschiedenissen die samenvloeien tot een groots geheel, een indrukwekkend fresco van Madrid in een roerige periode.

De val van Madrid begint waar De lange mars was opgehouden. Chirbes geeft in deze twee romans een prachtig, maar soms ook beklemmend beeld van een Spanje dat zich langzaam maar zeker losworstelt van zijn verleden.

Rafael Chirbes [1949] is werkzaam als schrijver en journalist. Zijn romans zijn in meerdere Europese landen vertaald en oogsten alom veel lof.
Rafael Chirbes
roman
gebonden, 301 blz
isbn 9074622437
MK & W Uitgeverij
prijsindicatie € 22,50
bestel boek
Madrid
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018