amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Het verborgen Lourdes

Occulte broederschappen - verzwegen verschijningen - Het geheim van Rennes-le-Chateau

Jaarlijks trekken vijf miljoen bedevaartgangers naar Lourdes, de plaats waar in 1858 Maria Onbevlekte Ontvangenis aan Bernadette Soubirous verscheen. Maar in datzelfde jaar waren nog veertig andere dorpskinderen getuige van verschijningen: chaotischer en minder onbevlekt dan die aan Bernadette.

Deze 'verzwegen verschijningen' wijzen in de richting van een aantal buitenissige geheime genootschappen die in het negentiende-eeuwse Frankrijk bloeiden en die zich lieten inspireren door de uiterst omstreden Orde van de Rozenkruisers. Sommige van deze fervent christelijke gezelschappen probeerden hun politieke doelstellingen met zeer onorthodoxe middelen te bereiken.

Wie of wat verscheen er nu precies in de grot van Massabielle? Alles wijst op een direct verband tussen reactionaire politiek-magische genootschappen en onrechtzinnige kunstgrepen achter de schermen van het wonderbaarlijke Lourdesgebeuren. En dat verband werpt ook een volkomen nieuw licht op een ander onverklaard gebleven historisch raadsel: dat van het geruchtmakende Rennes-le-Chateau ...
Ludo Noens
occultisme
paperback, 206 blz
isbn 9038916876
9789038916873
prijsindicatie € 15,50
Pyreneeën
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018