amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Andere weg naar Santiago

De andere weg naar Santiago

Zij liepen tot boven de wolken

Pelgrimgangers naar Santiago de Compostela van voor de eerste helft van de 20e eeuw vonden tijdens hun voettocht aan het eind van de dag onderdak, refugium, in kloosters, bij geestelijken en in oude leegstaande gebouwen.

De kloosters en geestelijken zijn met hun gastvrijheid gestopt toen bleek dat de pelgrimgangers eerder toeristen en avonturiers waren dan serieuze bezoekers van deze pelgrimplaats. Oude gebouwen en scholen werden opgeknapt tot bijna vakantiehotels.

In dit boek kunt u lezen hoe twee mensen ingaan tegen deze modernisering. Zij proberen de oorspronkelijke bedoeling van pelgrimage weer op te pakken: eenvoud. Een realistisch, boeiend verslag van hun voettocht naar noordwest Spanje. Herkenbaar voor andere serieuze bezoekers en een prikkel voor degene die deze tocht nog gaan maken.

Het boek bevat ook een verslag van een tijdens de tocht gemaakte afrekening met het verleden van een van de deelnemers. Het laat op indringende wijze zien welke ruïnerende invloed geloof op iemand kan hebben. Aan het eind van de tocht blijkt ook hier sprake van een tegenbeweging: geen bekering of terugkeer naar de waarden van de rooms katholieke geloof, maar een beweging er vandaan, een bevrijding van de beklemmende en remmende invloed die geloof op iemand kan hebben.
Van den Hoogenhoff
reisverslag
paperback
isbn 9090166483
9789090166483
prijsindicatie € 15,95
Santiago de Compostela
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018