amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Papalagi

De Papalagi

De redevoeringen van het Zuidzee-opperhoofd Yuiavii uit Tiavea

De Papalagi betekent »de blanke« of »de vreemde«. Het is een aanduiding voor ons, voor de Europese mens, zoals die bekeken en beschreven werd door het Zuidzee-opperhoofd Tuiavii uit Tiavea op Samoa.

De wijze Tuiavii reisde aan het begin van de vorige eeuw met een groep etnologen door Europa, leerde onze cultuur terdege kennen, en verwonderde zich over onze vreemde en soms beangstigende wijze van samenleven. Zijn redevoeringen die in dit boek verzameld werden, vormen een oproep tot zijn Polynesische landgenoten om zich los te maken van de »verlichte« volkeren van Europa waarmee ook zij zich hadden ingelaten.

De cultuur van Europa beschouwt Tuiavii - de »primitieve« eilandbewoner - als een dwaling. Hij kan ons niet volgen in de grote waarde die wij eraan schijnen toe te kennen. Hij bekijkt ons met een kinderlijke onbevangenheid en daarom ook zonder enige piëteit voor onze »waarden«. Hij noemt de dingen bij hun naam. Hij begint deze opmerkelijke buitenkant te beschrijven, en komt dan vanzelf bij onze innerlijke ongerijmdheden. Zo ontstaat een beeld van onszelf dat wij niet gewend zijn, waarbij we niet meer weten of we nu moeten glimlachen om de tekenaar van dit beeld of om zijn model - om onszelf.

De Duitser Erich Scheurmann bezorgde de eerste uitgave van deze toespraken in de jaren twintig. In 1929 verscheen de eerste Nederlandse vertaling. Sindsdien zijn er vele edities uitgebracht.
Yuiavii
redevoeringen
paperback, 95 blz
isbn 906262331X
9789062623310
prijsindicatie € 13,00
bestel boek
Stille Zuidzee
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2016