amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Woestijnnomaden - Baaijens

Woestijnnomaden

Trektocht door Sudan

Voor schrijfster en reizigster Arita Baaijens is Darfur, een deelstaat in West-Sudan, al jarenlang een begeerd reisdoel. Aangetrokken door de verhalen en benieuwd naar achtergronden van de hongersnoden en etnische conflicten in het gebied, reist ze met een woestijngids, twee bewapende beschermers en kamelen door het voormalige sultanaat.

De reis verloopt niet zonder problemen. Al snel dwarsbomen de drie nomaden alle plannen: kaart en kompas vertrouwen ze niet, de ruïnesteden zouden niet bestaan, de vulkaanbergen worden bewoond door een vijandige stam en de prehistorische rotstekeningen liggen te ver uit de route.

Al reizende wordt duidelijk dat het nomadenbestaan springlevend is in Darfur. Ondanks tegenwerkende politici en sombere prognoses van hulpverleners volharden mensen in een zwervend bestaan dat volgens buitenstaanders ten dode is opgeschreven. Maar nomaden laten zich door anderen de wet niet voorschrijven en blijven doen wat hun voorvaderen ook al deden: door de woestijn trekken met schapen en kamelen.
Arita Baaijens
reisverhalen
paperback, 255 blz
isbn 9025424856
prijsindicatie € 15,00
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018