amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Seizoen van de trek naar het noorden - Salih

Seizoen van de trek naar het noorden

»Seizoen van de trek naar het noorden« speelt in Sudan in de jaren zestig van de vorige eeuw, na het bereiken van de onafhankelijkheid.

De verteller heeft in Engeland een universitaire opleiding afgerond en keert terug naar zijn geboortedorp. In dat dorp ontmoet hij Mustafa Sa’ied, een nieuwe bewoner, die in tegenstelling tot de anderen geen blijk geeft van enige bewondering voor zijn prestaties en zelfs een bijna vijandelijke afstandelijkheid toont.

De verteller is vastbesloten achter de identiteit van deze mysterieuze vreemdeling te komen. Wat hij dan over hem ontdekt, wakkert behalve nieuwsgierigheid ook wanhoop en woede aan.

De verhalen rond Mustafa’s vorige leven in Engeland en de gevolgen hiervan voor het dorp eisen hun tol van de verteller. Pas op het laatste moment, drijvend in de Nijl, op de rand van de dood, slaagt de verteller erin zich van Mustafa’s aanhoudende aanwezigheid te ontdoen.

Tayyib Salih excelleert in de onconventionele wijze waarop hij de sfeer in het dorp en de gesprekken tussen de bewoners weergeeft en in de navrante manier waarop hij thema’s als seksualiteit en strijd voor onafhankelijkheid in zijn verhaal verwerkt.
Tayyib Salih
roman
paperback, 173 blz
9789045005683
prijsindicatie € 6,90
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018