amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Maria Sibylla - Inez van Dullemen

Maria Sibylla

Van haar leven zijn slechts een paar feiten bekend. Waar Inez van Dullemen zich moet beroepen op haar verbeelding kruipt ze overtuigend in de huid van de vrouw die rond 1700 met opmerkelijke moed haar man verlaat, en een aantal jaren daarna samen met haar jongste dochter naar Suriname reist. Ze neemt de lezer mee op een adembenemende tocht door een land waar de slavernij hoogtij viert. Maria Sibylla ontmoet de slavin Kwasiba op het moment dat deze haar zoontje begraaft.

'De vrouw die zich Sibylla noemde, scheurde toen een grote lap van haar onderrok, een wit stuk stof met een geschubde rand. Met die witte lap over haar uitgestrekte armen deed ze een stap naar mij toe, verblind staarde ik naar het wit dat smetteloos oplichtte in de zon, van dat wit wendde ik mijn ogen naar het schamele door vliegen bekropen schepsel dat ik in mijn armen hield, er kwam beweging in mijn verstarde lichaam, iets als een omhoggwellende verlossende golf en ik hief mijn armen naar haar armen en legde mijn kind in de witte lap.'

Er groeide een wonderlijke verstandhouding tussen de twee vrouwen, waarbij het initiatief uitgaat van de zelfbewuste Maria Sibylla. 'Maria Sibylla' is niet alleen een subliem historisch portret, maar vooral een aangrijpende roman over het leven van een moderne en gepassioneerde vrouw.


Inez van Dullemen
roman
gebonden
260 blz
isbn 9023470761
prijsindicatie € 21,50boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018