amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Zusters uit Suriname

Zusters uit Suriname

Naoorlogse belevenissen in de Nederlandse verpleging

Het kon bijna niet beter: buitenlandse verpleegsters die de taal spraken. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Surinaamse meisjes naar Nederland om in de ziekenhuizen te gaan werken. Het waren vrouwen van een weerbare generatie. Jong en ver van huis zetten ze hun eerste schreden in hun vaderland overzee, het avontuur en het toeval tegemoet.

Met behulp van privé-foto's en sprekende citaten toont ZUSTERS UIT SURINAME de persoonlijke geschiedenis van een zelfbewuste generatie. De vrouwen vertellen openhartig over hun leven aan beide zijden van de oceaan. Hoe ze hun geboorteland verlieten als hoopvol gestemde meisjes die de toekomst in eigen hand namen, en hoe die drang om vooruit te komen hen nooit heeft verlaten.

Na het behalen van hun diploma moesten de Surinaamse meisjes eigenlijk terug. Maar de meesten deden dat niet. Zoals veel migranten waren ze al te veel in hun nieuwe omgeving geworteld.

Toch viel het bestaan overzee niet altijd mee, velen misten hun familie en moesten wennen aan een andere eetcultuur en andere omgangsvormen.
Annemarie Cottaar
geschiedenis
paperback, 160 blz
9029074302
meulenhoff
prijsindicatie € 15,95
boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018