amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Verloren savanne

De verloren savanne

Na de dramatische dood van haar geliefde zoekt Loulou Speijer afleiding. Ze vat het plan op om op zoek te gaan naar de herkomst van haar achternaam, die wortels heeft in Suriname, waar ze nog nooit is geweest. Tijdens een korte vakantie op Texel bezichtigt ze de kade kade waar in de oude tijd de zeilschepen westwaards vertrokken.

Daar heeft ze een vluchtige ontmoeting met een man die Charles Speijer en die in Paramaribo is opgegroeid. In een Amsterdams archief reconstrueert Loulou het leven van haar overgrootvader, die legendarische dichters en kunstenaars geldelijk steunde.

Zonder veel passie, vewachting of belangstelling voor het land en zijn bevolking, reist ze in 1996 af naar Suriname, waar ze geen levende ziel kent. De stamboom van haar overgrootvader, die ook joden vermeldt, voert haar naar de in de achttiende eeuw zo bloeiende zogeheten »Jodensavanne«, waarvan nu nog slechts een ruine rest.

Toevallig komt ze Charles Speijer weer tegen. Na zijn vertrek wordt Loulou's afkeer van medetoeristen haar in het binnenland noodlottig.

De verloren savanne is een historische roman over geluk en verdriet in de liefde, eenzaamheid en dood, zoals elk mensenleven dat kent. Met eerder werk heeft Lisette Lewin bewezen dat ze zich diepgaand documenteert, met open ogen en oren voor detail en het absurde op reis gaat en daarvan spannend en ontroerend verslag doet.

Lisette Lewin
roman
paperback, 352 blz
9038845715
9789038845715
prijsindicatie € 19,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018