amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Strafhok - Bea Vianen

Bea Vianen
surinaamse humor
paperback
isbn 9054290765
9789054290766
prijsindicatie € 17,00

Strafhok

In haar tweede roman 'Strafhok' toont schrijfster Bea Vianen aan dat het in Suriname krioelt van de milieus of 'strafhokgebieden', zoals zij ze noemt, en dat degene die buiten zijn strafhok treedt er met alle macht in wordt teruggedreven.

Dat is duidelijk het geval met de Hindoestaanse onderwijzer Nohar Gopalraj, die niet weet waar hij heen moet met zijn liefde voor de Javaanse verpleegster Roebia. Trouwt hij met haar, dan wordt hij uit de Hindoestaanse gemeenschap gestoten, die hem gemaakt heeft tot de twijfelaar die hij is. Laat hij haar gaan, dan verliest hij zijn gezicht als mens.

Het sterkst komt het dilemma tot uiting in de persoon van Gopalraj's boezemvriend Raymond van de Berg. Een zwarte homo, voor wie het ervaren van liefde een onmogelijkheid is. Van de Berg bevindt zich in een eenmansstrafhok, een ijskast, een doodskist.

Rondom deze drie personages verzamelt zich in 'Strafhok' een drom van mensen, zo bont en sprekend in zoveel tongen, dat de lezer zich in de Gravenstraat in Paramaribo waant. Bea Vianen laat het tot een massaal en totaal treffen komen. Een treffen dat men kan zien als de realiteit achter de hypocrisie van Suriname en zijn Surinamers.

boeken over Suriname

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018