amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Vicieuze cirkel - Tonko Tonckens

Tonko Tonckens
biografie
paperback
419 blz
isbn 9054290978
9789054290971
prijsindicatie € 24,95

De vicieuze cirkel

De vicieuze cirkel speelt zich af aan de Waterkant van Paramaribo, waar de schepen aanmeren. Het verhaal belicht n van de meest schrijnende aspecten van de Surinaamse samenleving: dat van de werkeloosheid en het concubinaat, waardoor Surinaamse vrouwen die de zorg voor hun gezin niet meer aankunnen, tot prostitutie vervallen.

Schrijver Tonko Tonckens in 1978: 'Het steegje aan de Waterkant in dit boek is een bestaand steegje, maar dient in dit verhaal alleen voor de plaatsbepaling. De figuren zijn uiteraard fictief, maar het verhaal - dat speelt in de jaren '30-'50 van deze eeuw, is van A tot Z waar.'

Voor zijn komst naar Suriname, waar hij onder andere lange tijd werkzaam was bij de Billiton Maatschappij, was Tonko Tonckens (1903-1981) in de Oost weeshuisvader in Soerabaja, bakker in Malang en directeur van een tehuis voor jongeren. In zijn horoscoop, nog voor de tweede wereldoorlog getrokken, werd voorspeld dat hij schrijver zou worden. Dat blijkt optimaal uit deze sociaal getinte roman, voorzien van een nawoord door zijn vrouw Emmy Simons.

boeken over Suriname

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018