amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Mama mama, kijk buurvrouw

Stuart Rahan
Jörgen Raymann
surinaamse humor
paperback
180 blz
isbn 9054291265
9789054291268
prijsindicatie € 15,00

Mama mama, kijk buurvrouw

We kiezen liever voor een verre vriend dan voor een bemoeizieke buurvrouw, die het altijd beter schijnt te weten. Maar Esselien van Doornengat is de ideale buurvrouw, die we allemaal willen hebben. Simpelweg omdat zij niet alleen plezier brengt tussen onze dagelijkse beslommeringen maar ook helpt het nodige leed te delen. Esselien is geboren in de linkerkamer van de kleine hersenen van Jörgen Raymann, onder het toeziend oog van Eric Refos tijdens de opname van een Sundish-(afwasmiddel)commercial.

Zij is 69 jaar oud als zij terugkijkt op haar kleurrijke leven waar zwart ook in thuishoort. Esselien van Doornengat is het aanspreekpunt op de momenten dat je even geen raad weet met de ellende van alledag. Met bemoedigende woorden, aan elkaar geregen in prachtige teksten, brengt zij letterlijk en figuurlijk verlichting. Zij hoeft bijvoorbeeld een dode nooit in levende lijve ontmoet te hebben, Esselien is op de hoogte van het ontstaan. Van iedereen in de buurt en bovenal wat zich daartussen heeft afgespeeld. Natuurlijk heeft zij ook vijanden maar die ontwijken haar met een grote bocht want Tante Es kan behoorlijk ordinair zijn.

Jörgen Raymann werd 34 jaar geleden geboren in Amsterdam en had een haast onbezorgde jeugd in Suriname. Zo onbezorgd dat hij pas vier jaar geleden wist wat hij eigenlijk wilde. Het podium op en mensen trakteren op een avondje zonder zorgen. Sinds twee jaar mag ook theater- en cabaretminnend Nederland delen in de eigenzinnige kijk op het leven tussen twee werelden.

boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018