amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Tussen twee huizen

M. van Kessel &
H. van der Vlist
biografie
paperback
isbn 9054291427
9789054291428
prijsindicatie € 18,15

Tussen twee huizen

Het leven van de Surinaamse Nederlander Jan Veldema

Jan Veldema werd op 22 juli 1926 in Paramaribo geboren en overleed op 10 oktober 1993 in een Utrechts Ziekenhuis. Als Surinaamse Nederlander leidde Jan een leven dat exemplarisch is voor vele Surinaamse emigranten. Tegelijkertijd is zijn levensverhaal uitzonderlijk en boeiend.

Jan groeide op als oudste zoon in een groot gezin te Paramaribo. Als jonge onderwijzer gaf hij les aan schooltjes in de binnenlanden van Suriname, waar zijn liefde voor het land en zijn bewoners ontstond. Hij beleefde er vele avonturen en sloot vriendschappen voor het leven.

Terug in Paramaribo groeide Jan uit tot een vakbondsleider die de confrontatie met de regering-Pengel aanging wat leidde tot de eerste onderwijsstaking in Suriname. Daarna zag Jan zich gedwongen om met zijn vrouw Wonnie en hun zes kinderen naar Nederland te emigreren, waar hij zijn loopbaan als onderwijzer weer oppakte. Hij werd een spilfiguur in de Surinaamse gemeenschap, waarbij hij in verschillende verenigingen actief was en zijn integrerende rol speelde. Jan bracht de mensen bij elkaar en maakte vele vrienden.

Jan Veldema was trots op zowel zijn Friese voorouders als zijn Coroniaanse grootmoeder, hij was thuis in de Europese cultuur en kende de geheimen van de Surinaamse kruidenplanten, hij trok met evenveel plezier de binnenlanden van Suriname in als dat hij met de camper naar de ijskoude Ardennen ging.

Jan Veldema was net zo thuis in zijn zelfgebouwde huis aan de I.S. Morpurgostraat 12 in Paramaribo als in de nieuwbouwwoning aan de Ebrodreef 36 in de wijk Overvecht in Utrecht. Jan Veldema leefde niet tussen twee culturen, maar met twee culturen.


boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018