amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Bruine zeemeermin

Annel de Nora
roman
paperback
250 blz
isbn 9062654800
9789062654802
prijsindicatie € 15,75

De bruine zeemeermin

Medio 2000 verscheen 'De bruine zeemeermin', de debuutroman van de in Suriname wonende Annel de Nora (Paramaribo, 1950). Ze won er in Caracas de eerste prijs mee in een literaire prijsvraag voor ingezetenen van het Caribisch gebied. In Nederland werd de roman door wat de 'grote' kritiek heet (de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad) genegeerd. Dankzij de aandacht die de roman in andere media trok en dankzij de indruk die Annel de Nora maakte bij optredens in Nederland ter gelegenheid van het verschijnen van 'De bruine zeemeermin' en in maart 2001 in de Boekenweek heeft de roman - na een voorzichtige start - zijn weg gevonden naar de lezer, zodat nu een tweede druk is verschenen.

'De bruine zeemeermin' is een wervelende Caribische roman over een Surinaamse familie. De hoofdstukken, telkens vanuit een ander perspectief geschreven, vertellen allemaal een onderdeel van het ietwat weemoedige levensverhaal van een aantal vrouwen wier geschiedenissen nauw met elkaar verstrengeld zijn. Ieder van hen krijgt op eigen wijze te maken met de traditionele ongeschreven wetten van het 'systeem' van seksuele ontrouw en van buitenvrouwen in de Caribische samenleving. De centrale figuur is Ingrid, een vrouw die gevangen zit in een relatie met een man die haar soms mishandelt. Marjorie, haar dochter lijdt daar als kind zeer onder en sluit zich ter bescherming emotioneel af. Als ze ontdekt dat haar moeder een geheime liefde had komt er een keerpunt in haar leven.

'Een verhaal van overspel, echtscheiding, vreugde en opgroeien in een Surinaamse familie. Maar hoe beschreven! De stijl is schitterend. Aangrijpend en overtuigend. Het beste Caribische debuut sinds Bea Vianen en Astrid Roemer' - NBD (Michiel van Kempen)

'Prachtig uitgebalanceerde roman.' - Jos de Roo in Trouw

'Een roman zoals er in Suriname tot nu toe geen bestond.' - Wim Rutgers in Amigoe


boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018