amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Architectuur en bouwcultuur in Suriname

Architectuur en bouwcultuur in Suriname
bouwkunde
Michel Bakker & Olga van der Klooster
hardcover
391 blz
isbn 9068325310
9789068325317
prijsindicatie € 49,50

Deze bijzondere uitgave vormt feitelijk de opvolger van het in 1973 verschenen »De architectuur van Suriname 1667-1930« van Coen Temminck Groll. In de huidige uitgave werd extra aandacht besteed aan ondermeer de verschillende cultuurgroepen binnen de Surinaamse gemeenschap, aan nutsbedrijven en civiele objecten, maar zeker ook aan de volkswoningen, de Bruynzeelwoningen en het interieur. De bijdrage over de autochtone architectuur van de indianen en de marrons is ook erg waardevol.

De opbouw van de hoofdstukken is thematisch; ze kunnen op zichzelf worden gelezen. Door de verhouding tekst-afbeelding is dit boek meer een informatieve uitgave dan een koffietafelboek. Er wordt veel interessante informatie gegeven en er zijn mooie foto's, vaak uit de archieven van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het boek wil aanzetten tot nadere studie van de Surinaamse architectuur. Toch is het zelf al een belangrijk document voor het behoud en een respectvolle behandeling van de monumenten in de historierijke omgeving.

Prettig leesbaar. Interessant voor iedereen die zich met architectuur of Suriname bezighoudt. Voor Surinamers van belang om hun erfgoed beter te leren kennen, voor Nederlanders en anderen van belang vanwege de vele cultuurhistorische informatie.

NBD|Biblion recensie - S.M.J. Angenent   -   boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018