amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Wij slaven van Suriname

geschiedenis
Anton de Kom
paperback
180 blz
isbn 9025433898
9789025433895
prijsindicatie € 15,00

Wij slaven van Suriname
Vanuit vele invalshoeken, met als centrale thema de slavernij, wordt de aangrijpende geschiedenis van Suriname verteld. Een goed beeld wordt verkregen van de omstandigheden waarin de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname hebben geleefd.

De auteur, Anton de Kom [1898-1945], was een zoon van een ex-slaaf uit Suriname. Als een van de eerste kleurlingen is hij in 1920 in Nederland komen wonen. In 1945 is hij in een concentratiekamp in Duitsland overleden.

Het boek bestaat uit twee grote hoofdstukken. Het eerste deel start met de komst van de Europeanen tot het einde van de slavernij [28 paragrafen]. Het iets kleinere tweede deel betreft het tijdperk na de slavernij [negen paragrafen]. Het laatste hoofdstuk bevat de noten. De eerste druk van het boek is uitgegeven in 1934. In de loop der jaren is het boek voor diverse groepen in Suriname en in de regio van grote betekenis geweest.

Een tijdloos en indrukwekkend geschreven boek over de slavernij in Suriname, analytisch en aangrijpend. Het boek is zeker aan te raden aan een ieder die geinteresseerd is in de geschiedenis van Suriname, in de slavernij en in ons koloniaal verleden.

NBD|Biblion recensie - drs. L.M.A.M. Bartels   -   boeken over Suriname
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018