amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Sranantongo
woordenboek
Sranantongo-Nederlands
Nederlands-Sranantongo
J.C.M. Blanker & J. Dubbeldam
paperback
468 blz
isbn 9049105777
9789049105778
prijsindicatie € 19,99

Sranantongo
Vertalend woordenboek Sranantongo-Nederlands [S-N], en omgekeerd [N-S]. Het geeft verder een lijst van de meest gangbare odo's [spreekwoorden], een beknopte grammatica en een portfolio met mooie kleurenfoto's. De eerder verschenen woordenboeken waren of alleen maar woordenlijsten, of gericht op een bijzonder soort woorden zoals straattaal; de spelling was vaak een rommeltje.

Dit boek geeft de woorden in de officiele spelling, duidt de woordsoort, de gebruikscontext, afleidingen en vaak ook synoniemen [al is het niet erg praktisch dat daarmee telkens wordt begonnen]. Vreemd is dat veel Surinaamse bevolkingsgroepen er niet in staan [Saramakaners enz.]. Handig zou het zijn als de herkomst van sommige woorden werd vermeld [bijv. petyil uit het Javaans].

De spelling van leenwoorden is onpraktisch : reddingsboot wordt redengsbowt, maar reddingsgordel blijft hetzelfde. Overigens staan deze woorden gek genoeg, zoals veel andere, alleen maar in het deel N-S. Deze opmerkingen nemen niet weg dat naar een woordenboek zoals dit, jaren is uitgekeken.

NBD|Biblion recensie - Michiel van Kempen   -   meer boeken Surinaams
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018