amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jongens van glas

Jongens van glas

Deze beroemde roman van de Taiwanees-Amerikaanse auteur Pai Hsien-yung [1937] is een werk uit de vroege jaren tachtig. Het werd jaren geleden al vertaald in het Engels en is ook verfilmd.

Het boek beschrijft de emotionele ontwikkeling van een jonge homo-prostitue in Taipei [de hoofdstad van Taiwan]. Door de ogen van deze hoofdpersoon maakt de lezer ook kennis met andere leden van de homogemeenschap. De nadruk van de roman ligt op de levensverhalen van de verschillende personages, waarin vaak de relatie tot de vader centraal staat, en waarin gevoelens van marginaliteit of verstotenheid voortdurend aan de oppervlakte komen.

In sommige passages lijkt Pai te wijzen in de richting van een allegorie : de verstotenen in het homopark in Taipei staan model voor de gemeenschap van vasteland-Chinezen die in 1949 naar Taiwan moesten uitwijken. Belangrijker dan dit soort mogelijke politieke interpretaties zijn echter de vaak ontroerende individuele portretten die Pai schildert.

De Nederlandse vertaling komt bij vlagen wat werktuiglijk over en had wel wat vrijer mogen zijn. Vrij kleine druk. Er bestaat maar weinig Taiwanese literatuur in vertaling.

Biblion recensie - Dr. Michel Hockx
Pai Hsien-yung
roman
hardcover
412 blz
isbn 9044505939
9789044505931
prijsindicatie € 15,00
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017