amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
De onzichtbaren
roman
Karel Glastra van Loon
paperback
240 blz
9020405950
9789020405958
prijsindicatie € 15,95

Onzichtbaren - Glastra van Loon
»'s Avonds zullen we op de veranda zitten en zal ik je vertellen over de gebeurtenissen die mij hebben gemaakt tot wie ik ben: een blinde vluchteling uit Birma in een kamp in de Thaise jungle. Door mijn levensverhaal zal ik je mijn land laten zien, zoals je in een dauwdruppel de hele tuin kunt zien«.

Saw Per Kaw is advocaat in een slaperige provincieplaats in Birma. Hij doet er alles aan om confrontaties met het militaire regime in zijn land te vermijden.

Op een kwade dag haalt hij zich echter de woede van de districtscommandant op de hals, zonder dat hij daar iets aan kan doen. Vanaf dat moment wordt hij geschaduwd, geïntimideerd en tegengewerkt. Als zijn vrouw na vele jaren van vergeefs proberen zwanger wordt, besluit hij dat hij voor zijn kind een andere toekomst wil.

Op de vlucht uit zijn land verliest hij echter alles wat hij het meest dierbaar is: zijn vrouw, zijn ongeboren kind en het zicht in het ene goede oog dat hij nog had.

De Onzichtbaren is een aangrijpende roman over het leven van een vluchteling. Over geweld en verlies, maar ook over tederheid en verlangen.

Huiveringwekkende beschrijvingen van het lot van Birma's politieke gevangenen worden afgewisseld met mythische verhalen uit het boeddhisme en met ontroerende herinneringen aan een onbezorgde kindertijd.

Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017