amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Tussen Tibetaanse oren

verrassende levensverhalen

Tibetanen zijn populair. Ze worden door de rest van de wereld geïdealiseerd en gezien als een verlicht volk dat zich stralend en diepzinnig boven hun droevige lot weet te verheffen. Tussen Tibetaanse oren vertelt een ander verhaal. Evelijne Bruning schetst hierin een beeld van een vluchtelingengemeenschap aan de voet van de Himalaya.

Ze werkte daar mee aan een onderzoek naar de behandeling van een typisch Tibetaanse aandoening die rLung wordt genoemd: windziekte. Deze ziekte doet het meest denken aan wat wij in het Westen psychiatrische klachten zouden noemen.

Aan het begin van haar verblijf heeft de schrijfster nog een hoofd vol droombeelden, maar die worden al snel achterhaald door een onverwachte werkelijkheid. Niet alleen blijkt haar goede vriendin Mary, die het onderzoek zou leiden, chaotisch en onberekenbaar, maar ook zijn de Tibetanen lang niet altijd zo vriendelijk en vreedzaam als ze gedacht had.

De levensverhalen van de twintig Tibetanen met rLung die Evelijne voor het onderzoek wekelijks thuis bezoekt vormen de achtergrond waartegen zij haar eigen vooroordelen en die van anderen glashelder afzet.
Evelijne Bruning
verhalen
paperback
174 blz
9029504021
archipel
prijsindicatie € 10,00
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017