amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Aan de oevers van de Bosporus

Irfan Orga
roman
paperback
320 blz
isbn 904501131X
atlas
prijsindicatie € 19,90

bestel boek

Aan de oevers van de Bosporus

Familieportret aan de vooravond van het instorten van het Ottomaanse Rijk

Irfan Orga werd in 1908 geboren in Istanbul ten tijde van de nadagen van het Ottomaanse Rijk. Irfans moeder is een zeer mooie vrouw die trouwde op haar dertiende en op haar vijftiende beviel van haar oudste zoon Irfan.

Zij leeft in de afzondering van huis en tuin zoals de vrouwen van haar familie al generaties doen. Irfans oma, die bij hen inwoont, is een excentrieke eenling met een groot aanzien en vastberaden om koste wat het kost haar traditionele gewoonten te handhaven.

De Eerste Wereldoorlog zorgt echter voor ingrijpende veranderingen, zowel voor de familie Orga als voor Turkije. Turkije sluit zich aan bij Duitsland en Irfans vader wordt opgeroepen voor het leger. Irfans beschermde wereldje stort in elkaar en de familie Orga is gedwongen zich aan te passen aan een onvoorstelbaar verarmd leven.

Dit is slechts het begin, want na de Eerste Wereldoorlog wordt de sultan van zijn troon gestoten en komt Kemal Atatürk aan de macht, die zorgt voor een totale transformatie van Turkije.

In 1941 arriveerde Irfan Orga in Londen, waar hij zeven jaar later dit uitzonderlijke verhaal over de overlevingsstrijd van zijn familie schreef.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018