amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Land van architectuur - Idsinga

Een land van architectuur

Gouden Piramide 2006

Bijna honderd opdrachtgevers in Nederland hebben een architectonisch project ingezonden voor de Gouden Piramide 2006, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Niet alleen projectontwikkelaars, gemeenten en corporaties, maar ook particulieren, onderwijsinstellingen, bedrijven, culturele stichtingen en een monumentenorganisatie.

Al deze projecten bieden een panoramisch beeld van de meest recente architectuur in Nederland. In »Een land van architectuur« worden de beste vijftien plannen, waaronder de vijf genomineerden en de winnaar, uitgebreid gedocumenteerd en beoordeeld. De keuzes en overwegingen van de jury om uit al die verschillende projecten - van woonhuizen, theaters tot geluidswerende voorzieningen langs de A2 - een winnaar aan te wijzen, worden uitgebreid verantwoord.

In drie essays komt de problematiek aan de orde van het opdrachtgeverschap in relatie tot de recente architectuurproductie in Nederland. Rijksbouwmeester Mels Crouwel ten slotte beschrijft de betekenis van het rijksbouwmeesterschap, dat dit jaar 200 jaar bestaat.

In 2006 is de winnaar van de Gouden Piramide Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling bv met appartementencomplex Het Bolwerk in Utrecht.

De andere genominmeerden zijn Gemeente Amsterdam/J.H. Gerson met het MuziekGebouw aan 't IJ/BIMHUIS, Oogziekenhuis Rotterdam met de ingrijpende renovatie van het ziekenhuis, Stichting STC-Group met het Scheepvaart en Transport College, Rotterdam en Gemeente Utrecht/projectbureau Leidsche Rijn met geluidswerende voorzieningen langs de A2 ter hoogte van De Wetering.
Ton Idsinga
stedenbouw
gebonden
174 blz
isbn 9064506108
9789064506109
010
prijsindicatie € 24,50
architectuur
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018