amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Sabbat - Vernieuwing vanuit de traditie - Heschel

De sabbat & Vernieuwing vanuit de traditie

Een essay dat bij wil dragen tot een modern begrip van een van de fundamentele joodse tradities, de sabbat, op meeslepende wijze beschreven door Abraham Joshua Heschel, een der belangrijkste joodse denkers van de 20ste eeuw.

Elegant en op meeslepende wijze schetst Heschel de betekenis van de sabbat in onze huidige cultuur. Hij geeft antwoord op vragen als: Waarom bestaat er een rustdag? Hoe werd deze een heilige dag? Waarom is de sabbat in de gehele wereld geaccepteerd ?

De sabbat, inmiddels een klassiek werk uit de joodse spiritualiteit, is gelezen door duizenden mensen met verschillende levensvisies op zoek naar een oriŽntatiepunt binnen de moderne samenleving. In deze korte, diepzinnige beschouwing over de betekenis van de zevende dag ontvouwt Heschel zijn indrukwekkende en invloedrijke ideeŽn over een heilige bouwkunst die niet in de ruimte verschijnt maar in de tijd.

Het jodendom, betoogt hij, is een religie van tijd: de echte betekenis ligt niet in de ruimte en de dingen daarin, maar in de tijd en de eeuwigheid die de ruimte bezielen, zodat de sabbatsdagen onze grootste kathedralen zijn.

In de overige zes essays bespreekt Heschel de waarde van onze inspanningen, de reikwijdte van onze verwachtingen en de betekenis van onze daden. Hij benadrukt dat het heilige een universele aanwezigheid is en geen enkele religie de waarheid kan claimen.

Heschel erkent het nut van dogma's maar het gaat hem niet om vorm, inhoud of strijdvragen. Het gaat om de realisering van waarden waarvan de geest van alle tijden zich spottend, verbitterd of onverschillig lijkt af te keren, maar die zich ook door de eeuwen heen onverwoestbaar hebben getoond.

Vlijmscherp herleidt Heschel het probleem van goed en kwaad tot de vermenging van deze machten : goed en kwaad, eens zo helder als dag en nacht, zijn vervaagd en wazig geworden.
Abraham Joshua Heschel
jodendom
paperback
224 blz
isbn 9080730076
9789080730076
Abraxas
prijsindicatie € 19,90
bestel boek
Israel
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018