amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Oranjes, Macht en mythe

De Oranjes

Macht en mythe - van Willem van Oranje tot erfprinses Amalia

Het verhaal begint met de eerste Oranjes en Nassaus die in de 16de en eerste helft van de 17de eeuw een leidende rol spelen op het slagveld en zich mengen in het politieke en religieuze leven. Al rond 1615 wordt Willem van Oranje gecanoniseerd als eerste nationale fuguur en begint de mythevorming rond de Vader des Vaderlands en zijn geslacht.

Met Frederik Hendrik beginnen de koninklijke aspiraties van de familie, die onder koning-stadhouder Willem II voor het eerst worden verwezenlijkt, maar dan wel als koning van Engeland. Ondanks de erfelijkheid van het stadhouderschap gaat de macht van de Oranjes teloor aan het einde van de 18de eeuw om weer terug te keren nadat de definitieve zege op Napoleon is behaald. Willem I neemt de konigstitel aan, en onder zijn zoon Willem II wordt Nederland een parlementaire democratie. Hiermee is de inperking van de feitelijke macht van de koning ingezet.

Willem III is niet geliefd, maar de monarchie als nationaal bindend instituut krijgt steeds meer aanhang. Na hem wordt de 20ste eeuw de eeuw van de koninginnen: met hun zichtbaarheid en aanwezigheid groeit de symbolische macht van de Oranjes. Aan het begin van de 21ste eeuw is de populariteit van de Oranjes nog steeds ongekend hoog.

bestel boek

Han van Bree, Piet Lekkerkerk, geschiedenis, paperback, 64 blz, isbn 9086890008. Nieuw Amsterdam, prijsindicatie € 14,95
Nederland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018