amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Schaduw van de wapens - H. Sok-yong
De schaduw van de wapens
oorlog in vietnam vanuit koreaans perspectief
H. Sok-yong
hardcover
746 blz
isbn 9029566957
9789029566957
prijsindicatie € 34,95

bestel boek

Van Hwang Sok-yong [1943], een van de belangrijkste Koreaanse schrijvers, werd eerder vertaald »Mijnheer Han«, dat wordt gezien als de roman bij uitstek over de Koreaanse opdeling. »De schaduw van de wapens« is een lijvige, realistische roman over de Koreaanse deelname aan de Vietnamoorlog, waarvoor Hwang, net als in »Mijnheer Han«, uit eigen ervaringen heeft geput.

Die Koreaanse deelname, zo licht het uitstekende nawoord toe, is een onderbelicht deel van de geschiedenis, tot voor kort ook in Korea zelf. De Amerikanen lieten het Koreaanse leger in Vietnam het vuile werk opknappen, waardoor deze laatsten dezelfde wreedheden tegen de Vietnamezen begingen als de Amerikanen nog maar kort tevoren in de Koreaanse oorlog tegen hen zelf. Maar Hwang ontleedt nog meer ironische, »smerige« kanten van deze oorlog, die in naam om vrijheid en democratie werd gevoerd, bijvoorbeeld de economische werkingen van de zwarte markt.

Een zeldzame Oost-Aziatische bijdrage aan de prestigieuze reeks Oorlogsdomein, rechtstreeks uit het Koreaans vertaald. Zeer kleine druk.

NBD|Biblion recensie M.A. Leenhouts   -   boeken over Vietnam en Korea de serie Oorlogsdomein
<<       >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018