amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Nedjma - Ketab Yacine

Berber Bibliotheek

Anthenaeum Uitgeverij

Nedjma - Yacine
Leven en legende van Agoun'chich
Bottenzoekers - Djaout
Goudstof - Al-Koni
Nedjma
Ketab Yacine
Leven en legende van Agoun'chich
Mohammed Khair-Eddine
Bottenzoekers
Tahar Djaout
Goudstof
Ibrahim al-Koni
Ketab Yacine [1929-1989] geldt als de grondlegger van de moderne Algerijnse literatuur. Naast romans, waaronder de klassieker Nedjma [1954] schreef hij gedichten en toneelstukken. Zijn leven lang zette hij zich in voor de onafhankelijkheid van Algerije en het behoud van de Berbercultuur.
Marokko, begin jaren tachtig. Na twintig jaar in ballingschap geleefd te hebben keert een schrijver terug naar zijn geboortedorp in Zuid-Marokko. Voor het eerst in lange tijd komt hij weer in contact met zijn wortels en de legendes uit de streek. Een daarvan is het verhaal van Agoun'chich, een man die wraak wil nemen op de moord op zijn zuster.

Mohammed Khair-Eddine verweeft de uitstervende orale Berbertraditie met een verhaal over de modernisatie van Marokko.
De Algerijnse schrijver Tahar Djaout [1952] werd in 1993 door moslimfundamentalisten vermoord. Djaout vertelt in deze roman het verhaal van de jaren vlak na de Franse aftocht uit Algerije, begin jaren zestig. Op zoek naar tastbare helden worden overal in het land de botten van vrijheidsstrijders opgegraven en teruggebracht naar hun geboortedorp.
De auteur laat een 14-jarige jongen met zijn metgezel de botten van zijn gesneuvelde broer zoeken. Het lijkt ongelofelijk, maar vanuit dat gegeven maakt hij een sprankelende roman.
Ibrahim al-Koni werd in 1948 geboren in Libie, nabij Gadamés. Hij groeide op in de woestijn als Toeareg en leerde op zijn twaalfde lezen en schrijven in het Arabisch.

Na een studie aan het Maxim Gorki Institute in Moskou werkte hij enige tijd als journalist in Moskou en Warschau. In 1993 verhuisde hij naar Zwitserland. Al-Koni heeft een zeer omvangrijk oeuvre van zo'n 70 romans, verhalenbundels en dichtbundels, dat veelvuldig is bekroond.
Baskerville Serie
Berber Bibliotheek
Over de Roman
Perpetua
Salamander Klassiek
<<       >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018