amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Marokkaans Arabisch

Marokkaans Arabisch

Een cursus voor zelfstudie en klassikaal gebruik

Het Marokkaans Arabisch is de algemene omgangstaal van Marokko en de taal die ook de meeste Marokkanen in Nederland en Vlaanderen spreken [naast het Berber, dat zij vaak als eerste taal spreken]. Hoewel er in het Marokkaans regionale verschillen bestaan, is er een algemeen geaccepteerde standaard: de omgangstaal van het gebied rond de grote steden Rabat, Mekns en Fs. Het Marokkaans, dat niet wordt geschreven, verschilt aanzienlijk van het geschreven Modern Standaard Arabisch, de schrijftaal en de taal van de overheden in de Arabische wereld.

De cursus kan goed zonder hulp van een docent en zonder voorkennis van het Modern Standaard Arabisch worden doorgewerkt. Hij bestaat uit twee niveaus. Het eerste niveau behandelt de klankleer. De cursist begint met behulp van het uitgebreide geluidsmateriaal aan een grondige oefening van de uitspraak.

In 41 lessen komt vervolgens de basisgrammatica aan bod. Met een gedegen kennis van de grammatica werkt de cursist op het tweede niveau aan uitbreiding van een vooral praktische woordenschat. Hij oefent in 24 lessen zijn spreek- en luistervaardigheid aan de hand van de thema's kennismaking, sociale omgang, wonen en huisvesting, eten en drinken, een taal leren, onderwijs en opvoeding, werk en beroepen en tot slot ziekte en gezondheidszorg. De cursist is na afloop in staat te communiceren met Marokkanen [en ook Algerijnen] tijdens vakantie, werk en in beroepssituaties.

Deze cursus Marokkaans is gedurende vele jaren en op alle niveaus beproefd [volksuniversiteit, hbo en universiteit] en geschikt voor zowel zelfstudie als klassikaal gebruik. De bijbehorende cassettes, met 4 uur oefenmateriaal, bieden de cursist een schat aan luister- en spreekvaardigheidsoefeningen. Voor deze cursus is geen kennis van het Arabisch of het Arabische schrift nodig.

Jan Hoogland [1957] studeerde Arabisch Utrecht en is docent Arabisch aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij ontwikkelde deze cursus samen met Roel Otten, docent Arabisch aan de Universiteit van Utrecht
Jan Hoogland
Arabische taal
paperback + cd
448 blz
9789054600190
9789054600190
bulaaq
prijsindicatie € 49,50

bestel boek

Arabisch   Marokko
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018