amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Imazighen

Imazighen

De Berbers en hun geschiedenis

De Berbers of Imazighen zijn de oudst bekende bewoners van Noord-Afrika. Na handelscontacten met Foeniciërs en Romeinen werd hun woongebied in de zevende eeuw onder de voet gelopen door Arabieren, die het land islamiseerden. De islam is door praktisch alle Berbers overgenomen, maar zij hebben in groten getale hun eigen taal behouden.

Tot voor kort heeft de Marokkaanse overheid de Berber-identiteit ontkend en uitingen daarvan onderdrukt. Deze beknopte, geïllustreerde geschiedenis van de Berbers voorziet in de grote behoefte naar kennis, onder meer het overgrote deel van de 400.000 Marokkanen in Nederland en België die van huis uit Berbertalig is, ook.

Dr. Mohammed Chafik [1926] ontving voor zijn niet aflatende inzet voor de emancipatie van de Imazighen en hun taal in Marokko in december 2002 de grote Prins Claus Prijs. De arabist dr. Jan Jaap de Ruiter en de berberoloog dr. Abderrahman El Aissati [beiden verbonden aan de Universiteit van Tilburg] gaan in een toegevoegd hoofdstuk in op de recente taalkundige en politieke ontwikkelingen rond de Imazighen in Marokko en Europa.
Mohammed Chafik
geschiedenis
paperback, 160 blz
isbn 9054600934
9789054600930
Bulaaq
prijsindicatie € 16,50

bestel boek

Marokko
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018