amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Koran en de vrouw

De koran en de vrouw

Herlezing van een heilige tekst vanuit een vrouwelijk perspectief

Veertien eeuwen islamitisch denken heeft een groot aantal koraninterpretaties voortgebracht. Ze zijn bijna zonder uitzondering geschreven door mannen. DE KORAN EN DE VROUW is de eerste koranlezing door een vrouw en de eerste academische lezing die interpretatie op de koran geeft vanuit een vrouwelijk perspectief.

Amina Wadud meent dat niet de koran maar de patriarchale koranexegese heeft geleid tot verstarring en tot een negatief vrouwbeeld, tot onderdrukking van vrouwen en tot hun achtergestelde positie. Hervorming van de islam moet dan ook vooral gezocht worden in heronderzoek en herlezing van de bronnen van de islam, waarvan de koran veruit de belangrijkste is.

De koran, zo betoogt Wadud, legt geen tijdloze en onveranderlijke sociale en juridische structuur op. De koran houdt wel degelijk mogelijkheden in voor verandering, voor een gelijkwaardige plaats voor mannen en vrouwen in de samenleving en voor samenwerking tussen de seksen.


Dr. Amina Wadud is hoogleraar islamstudies aan de Virginia Commenwealth University. Van DE KORAN EN DE VROUW verschenen uitgaven in Turkije, Maleisië en Zuid-Afrika. Dr. Marjo Buitelaar schreef bij deze Nederlandse vertaling een voorwoord over de plaats van Amina Wadud in het moderne debat. Van haar hand verscheen RAMADAN, SULTAN VAN ALLE MAANDEN [Bulaaq]. Zij is hoofddocent godsdienstwetenschappen aan de Rijks Universiteit Groningen.
Elizabeth Warnock Fernea
religie
paperback
240 blz
isbn 9054600977
9789054600978
bulaaq
prijsindicatie € 16,50

bestel boek

Midden-Oosten
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018