amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Laatste kolonie van Afrika

De laatste kolonie van Afrika

Reizen door de Westelijke Sahara

Reeds dertig jaar twisten Marokko en de Saharaanse bevrijdingsbeweging Polisario over een voormalig Spaanse kolonie. Zuijdgeest laat zien hoe nomadisme en stamverbanden een andere invulling krijgen sinds de bouw van een muur bij de Westelijke Sahara en het getwist dat daaruit voortkomt.

Op bruiloften en hoogtijdagen, tijdens badhuisbezoeken, theesessies en dollemansritten in de woestijn duikt het conflict steeds weer op. Nu eens betrokken, dan weer ironisch of hilarisch schrijft de auteur over Youssef die weigert een Marokkaans schaap te kopen, en zijn vriend Klein Duimpje, de held met een klein hartje. Maar ook over het schuldgevoel van een Spaanse kolonel, over verboden liefdes, onmachtige VN-waarnemers en gewiekste overlopers, over stuntelende geheimagenten, voormalige slaven en krijgsgevangenen in de woestijn en over hoogopgeleide Saharaanse vluchtelingen die geen kant op kunnen.

Nicolien Zuijdgeest [1971] bracht haar jeugd door in het Midden-Oosten. Ze studeerde Arabisch en werkt als freelance journalist voor ondermeer de Volkskrant, Trouw en Amnesty International. Zij reist al vele jaren door Marokko, de Westelijke Sahara, Algerije en Mauritanië, allemaal partij in dit conflict.
Nicolien Zuijdgeest
geschiedenis
paperback, 255 blz
isbn 9054600993
Bulaaq
prijsindicatie € 6,90

bestel boek

Marokko
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018