amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Uit en thuis in Marokko - Buitelaar

Uit en thuis in Marokko

antropologische schetsen

Al bijna een halve eeuw wonen er Marokkanen in Nederland. Incidentele internationale betrekkingen met Marokko - vier eeuwen geleden begonnen - hebben zich zo ontwikkeld tot structurele, transnationale verbanden, onderhouden door mensen die zowel in Nederland als Marokko thuis zijn.

Behalve Nederlandse burgers van Marokkaanse afkomst pendelen ook Nederlandse antropologen tussen beide landen op en neer. Sommigen doen dat uit nieuwsgierigheid naar de achtergrond van de mensen naar wie zij in Nederland onderzoek doen, anderen om de leefwereld van de achterblijvers te bestuderen.

In »Uit en thuis in Marokko« doen twaalf onderzoekers verslag van hun bevindingen. Hun bijdragen zijn op persoonlijke ervaringen gebaseerd. Met kennis en empathie schrijven zij over Marokkaanse mannen en vrouwen van verschillende etnische groepen.

Beschreven worden de ontwikkelingen die zich voordoen op het terrein van sociale verhoudingen, de islambeleving, de gezondheidszorg, relaties die Marokkanen in Nederland met hun land van herkomst onderhouden en de gevolgen van migratie voor de achterblijvers. Het resultaat is een levendige schets van een cultuur in beweging en biedt een staalkaart van kennis en inzicht.

Marjo Buitelaar [1958] is universitair hoofddocent Antropologie van moslimculturen aan de Rijksuniversiteit Groningen en woonde bijna twee jaar in Marokko. Zij schreef »Ramadan, sultan van alle maanden«, »Het badhuis tussen hemel en hel« en »Islam en het dagelijks leven, religie en cultuur onder Marokkanen«.
Marjo Buitelaar
cultuur
paperback, 176 blz
isbn 9054601329
9789054601326
bulaaq
prijsindicatie € 17,50

bestel boek

Marokko
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018