amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Vergeten jaren van Jezus in India en Tibet

Vergeten jaren van Jezus in India en Tibet

boek
evangelie
9076392447
9789076392448

evangelie van issa

Paul G. van Oyen
Reinout Koperdraat

bestel boek

Voorrecht van een boodschap
Evangelie van Markus
Evangelie van Maria Magdalena
Rondgebriefd
Enneagram
Dit is het wonderlijke verhaal van de vondst van een belangrijke tekst over het leven van Jezus Christus. Deze tekst werd in 1887 in een klooster in Ladakh ontdekt, op de grens van India en Tibet, door de Russische onderzoeker Nicolas Notovitch.

De tekst werd in 1890 gepubliceerd. Hooggeplaatste prelaten uit de Orthodoxe en Katholieke kerk waarschuwden Notovitch dat publicatie hem eerder kwaad dan goed zou doen. En dat gebeurde. Pas in de loop van de twintigste eeuw kreeg de tekst een zeker gezag mee. Het Evangelie van Issa is bijzonder omdat het niet is gecensureerd door kerkelijke dogmatiek. Deze tekst stelt dat Jezus tussen zijn twaalfde en dertigste levensjaar in India en Nepal / Tibet verbleef voordat hij rond zijn dertigste naar Palestina terugkeerde.

Bijzonder zijn de woorden van Jezus [Issa] over de omgang tussen mannen en vrouwen, terwijl ook de Joodse leiders volgens deze tekst er alles aan deden om Pilatus af te brengen van zijn voornemen Jezus te doden. Niet Pilatus waste zijn handen in onschuld maar de Joodse hogepriesters. Het Evangelie van Issa is nu opnieuw vertaald. Samen met een inleiding en bijlagen van Paul van Oyen geeft dit boek een verrassend inzicht in de opleidingen die Jezus genoot vanaf zijn vroegste jeugd bij de Esseense broederschap, bij de Brahmanen in India en in Boeddhistische kloosters in Nepal / Tibet. Het Evangelie van Issa is baanbrekend.
Conversion Productions
Jezus
christendom
<<       >>
De filosoof en schrijver geeft met deze publicatie Het evangelie van Issa nieuwe aandacht. Teksten over het leven van Jezus in India en Tibet tussen zijn twaalfde en dertigste jaar werden volgens zeggen voor het eerst ontdekt in 1887 in een klooster in Ladakh. Er zijn tegenstrijdige beweringen over de echtheid door latere bezoekers aan dit klooster, het klooster zelf, en er bestaan diverse interpretaties door evangelisten, Indiase historici en New Agers.

Na vertaalslagen naar het Tibetaans, Frans en Engels komt nu deze Nederlandse uitgave. Het evangelie beslaat 14 hoofdstukken. In 1990 verscheen een Nederlandse vertaling van het boek Jezus leefde in India van de Duitse auteur Holger Kersten. En in de traditie van onder meer de Dode Zeerollen zijn deze teksten de moeite waard om er kennis van te kunnen nemen, uitgebreider [wetenschappelijk] onderzoek naar te doen en de discussie tussen de diverse visies uit te diepen.

Paperback met verantwoording door de uitgever, voorwoord door Aat de Kwant [journalist-schrijver], 30 p. inleiding van de auteur, voetnoten, drie bijlagen en een index.

NBD|Biblion recensie - Marianne Jans
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018