amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Verbondsteken

Het verbondsteken

Een cultuursociologische studie over de besnijdenis in verschillende perioden van het jodendom

Waarom wordt de besnijdenis van jongetjes in Westerse culturen normaal gevonden, terwijl de meisjesbesnijdenis in Afrika zo krachtig wordt afgewezen ?

De auteur deed literatuurstudie naar de historie van de jongensbesnijdenis in diverse perioden van het jodendom en ook in Noord-Amerika waar besnijdenis een standaardoperatie is voor mannelijke zuigelingen. Tevens ging zij op onderzoek uit in de joodse gemeenschap in Nederland.

In Het verbondsteken toont zij aan dat de besnijdenis vooral een sociale functie heeft, namelijk die van groepsteken. Uit de studie blijkt dat het veelgehoorde argument van hygiŽne in feite een dieper liggend motief versluiert. De auteur belicht de functie van de besnijdenis tegen de achtergrond van de geschiedenis, de joodse godsdienst en de medische wetenschap.

Het verbondsteken verklaart hoe de joodse besnijdenis door de eeuwen heen bewaard bleef temidden van andere culturen. Het boek is een eye-opener voor iedereen die geÔnteresseerd is in rituelen en gebruiken op het grensvlak van culturen.
Mary van Veen-ViŽtor
religie
paperback
204 blz
isbn 9051667981
eburon
prijsindicatie € 20,50

bestel boek

Israel
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018