amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Verweesd weerzien - Tonkelaar

Verweesd weerzien

roman over jaargenoten

Ik kwam in Leiden aan op een vroege augustus-ochtend. Een zr vroege augustusochtend. De dag begon voorzichtig de schaduwen uit de straten weg te strijken, het grachtwater rimpelde in glanzende grijzen, de stegen waren nog donker en het was volkomen stil. Om een uur of vier, ik weet het niet precies meer, moest ik mij bij de sociteit in de Breestraat melden voor een van de nuldejaars-werkweken.

Op die vroege ochtend zette mijn vader me af in de Papengracht. Hij was ervoor uit Bussum gekomen. Ik ben enig kind en verwend. De zware weekendtas in mijn hand, de vochtige, toch stoffige en heel licht schimmelige geur van de vroege ochtend in de stad opsnuivend, keek ik de auto na. De richtingwijzer knipperde en de donkerblauwe BMW draaide langzaam naar links de Breestraat in.

Daarna hoorde ik even alleen maar mijn eigen voetstappen. Toen ik op de hoek van de Breestraat aangekomen was, kwam van links een jongen met een sleets, leren koffertje aanlopen. We stelden ons aan elkaar voor. "Goeiemorgen, gaan we dezelfde kant op? Ik ben Danil Klinkenberg," zei de jongen met het koffertje. "Ik denk het wel. Hans Leickert"

De schrijver [Buurmalsen, 1951] is opgegroeid in Bussum en heeft in de jaren zeventig in Leiden rechten gestudeerd. Na een aantal publicaties op zijn vakgebied is dit zijn eerste roman. Hij is vice-president van de rechtbank te Arnhem.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018