amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jood zonder ster

Jood zonder ster

Albert Heymans [geboren 1922] overleefde de jodenvervolging in bezettingstijd door zijn sterke persoonlijkheid. Hij weigerde een ster te dragen, verschafte zichzelf steeds een alibi in vijandige omgeving en toonde zich een overlevingskunstenaar.

Na een razzia, eind oktober 1942, zwerft Heymans dakloos door Arnhem. Hij duikt een periode onder, maar maakt daar zelf een eind aan en brengt een tijd door in de natuur: de parken en bossen in en om de stad. Daarna gaat hij als knecht werken op een boerderij aan de rand van Arnhem, terwijl hij soms meedoet aan de activiteiten van een kleine verzetsgroep. Hij weet een van zijn zusters op dezelfde plek in veiligheid te brengen en een tijd later een tweede zuster. Zijn vriendin Inie Gans, een korte tijd vanuit Westerbork gedetacheerd in Velp, weet hij niet over te halen te vluchten. Na de Slag om Arnhem helpt hij met het begraven van soldatenlijken. In geŽvacueerd Arnhem verricht hij hand- en spandiensten voor het Rode Kruis. Na de oorlog vestigt Heymans zich in IsraŽl.

De schrijver, zoon van een orthodox-joodse winkelier uit Groenlo en een liberaal-joodse moeder uit Keulen, herinnert zich zijn jeugd in Borken [Duitsland], zijn zionistische opvoeding, de komst van het nazisme, de vlucht van zijn familie naar Groenlo, de geleidelijk op gang komende onderdrukking van de joden in Nederland en tenslotte de laatste twee oorlogsjaren onder de valse naam Gerrit Kapel. Zijn voor een breed publiek geschreven verhaal is een indringend tijdsdocument.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018