amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Wisselend lot in een woelige tijd - Turksma

Wisselend lot in een woelige tijd

Van Hogendorp, Krayenhoff, Chasse en Janssens, generaals in Bataafs-Franse dienst

Van Hogendorp, Krayenhoff, Chasse en Janssens - vooraanstaande generaals in Bataafs-Franse tijd - zijn niet meer zo bekend; Chassť nog wel in Breda en Tiel, en Krayenhoff in Nijmegen. In dit boek worden hun levens opnieuw verteld en met elkaar vergeleken. Maarschalk Daendels en Admiraal Ver Huell worden daarbij betrokken.

Op Chassť na, die de Hollandse brigade voor Napoleon in Spanje leidde, waren het geen stereotype vechtjassen. Dirk van Hogendorp - de broer van Gijsbert Karel, die koning Willem I in 1813 naar Nederland terughaalde - vocht onder meer tijdens de Russische veldtocht van 1812-13, maar was vooral belangrijk door zijn vernieuwende ideeŽn over de koloniale politiek ten aanzien van IndiŽ. Krayenhoff was naast generaal ook arts, waterbouwkundige en kartograaf. En Janssens was ook gouverneur-generaal: in 1802 van Kaap de Goede Hoop en in 1810 van Nederlands-IndiŽ.

De vier generaals, van wie drie minister zijn geweest, werkten in dienst van het bataafs-Franse regime, maar waren geen landverraders. Koning Willem I nam in 1814 zowel de a-politieke Chassť en Janssens over, als Krayenhoff, die van revolutionair anti-Napoleon was geworden. Van Hogendorp maakte zich echter in Nederland onmogelijk door weer naar Napoleon over te gaan, toen deze in 1815 van Elba terugkeerde. Hij stierf als herenboer in BraziliŽ.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018