amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Klassiekste klassiekers - Sluiter

De klassiekste klassiekers

Een hoorcollege over grote teksten en mythen uit de Griekse Oudheid

Er is tegenwoordig weer veel vraag naar een canon: een groep van teksten die tot de culturele bagage van iedere ontwikkelde Nederlander of Europeaan zou moeten horen. Wat men daar verder ook van denkt, het ligt voor de hand dat daarbij steeds ook de oudste teksten uit de Europese cultuur een rol spelen, teksten die eeuwenlang vanzelfsprekend tot die culturele bagage hoorden en waarnaar gemakkelijk in woord en beeld verwezen kon worden.

De wrok van Achilles. De thuiskeer van Odysseus. De moord op Agamemnon. Het lot van Koning Oedipus. Aan de hand van de Ilias en Odyssee van Homerus, en twee vermaarde Griekse tragedies [Aeschylus' Agamemnon en Sophocles Koning Oedipus] bestuderen wij in deze colleges de beroemde teksten waarin deze thema's voor het eerst in de wereldliteratuur opduiken. Wij kijken daarbij speciaal naar het wereldbeeld en de waardensystemen die uit deze teksten spreken.

College 1 - Homerus' Ilias. Het oudste Griekse epos over de wrok van Achilles, de grote held die in zijn eer wordt aangetast. College 2 - Homerus' Odyssee. De thuiskeer en wraak van de listige held Odysseus.

College 3 - Aeschylus' Agamemnon. De monumentale tragedie over de schuld van een door vloek beladen vader die zijn dochter heeft gedood. College 4 - Sophocles' Koning Oedipus. Misschien wel de allerberoemdste Griekse tragedie, over de koning die ontdekt dat hij zijn vader heeft gedood en met zijn moeder is getrouwd.


Prof. dr. Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zij schrijft over antieke literatuur en over antieke en moderne ideeŽn over taal, van grammatica tot vrijheid van meningsuiting.
Ineke Sluiter
geschiedenis
4 cd's
ca. 4 uur
isbn 9085302870
9789085302872
Home Academy
prijsindicatie € 34,95

bestel audio-cd

geschiedenis
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018