amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Virussen - Ab Osterhaus

Virussen

Een hoorcollege over de geschiedenis van virussen, epidemieŽn en de virologie

In de afgelopen eeuw hebben uitbraken van virusinfecties de levens van miljoenen mensen geŽist. Al deze infecties vonden hun oorsprong in het overspringen van virussen tussen dieren en mensen. Ook nu is een mondiale uitbraak van een virus als de vogelgriep niet ondenkbaar.

In de 19e en 20e eeuw zijn er grote vooruitgangen geboekt op het gebied van de virologie. Zoals de ontwikkeling en productie van virusremmers. Maar ondanks alle ontwikkelingen zullen virussen waarschijnlijk nooit volledig worden uitgebannen.

Wat zijn virussen en hoe ontstaan epidemieŽn? Hoe heeft het verhogen van onze persoonlijke hygiŽne bijgedragen aan het afnemen en beheersbaar houden van infectieziekten? Wat is een pandemie en hoe realistisch is het dat die er op korte termijn komt? Deze en meer vragen behandelt Ab Osterhaus in dit college over de historische ontwikkeling van de virologie.

Professor Ab Osterhaus studeerde van 1967 tot 1974 aan de Rijksuniversiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde, waar hij cum laude afstudeerde als dierenarts. Vervolgens promoveerde hij in 1978 aan diezelfde universiteit op het proefschrift getiteld "Feline infectious peritonitis: identification, propagation and epidemiology". Daarna werkte hij 16 jaar bij het RIVM te Bilthoven, waar hij verschillende functies bekleedde.

In 1993 werd hij benoemd tot hoogleraar in de virologie aan de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is in die hoedanigheid tevens Hoofd van de Afdeling Virologie van het Erasmus MC.


De Wereldgezondheidsorganisatie [WHO] heeft gewaarschuwd het MERS-virus, Middle East Respiratory Virus, niet te onderschatten. WHO-directeur Margaret Chan heeft tot 23 mei in 8 verschillende landen 44 besmettingen geteld en meldt dat 22 mensen bezweken aan de aandoening. Het virus veroorzaakt onder meer levensgevaarlijke ontstekingen aan de luchtwegen.

Het virus lijkt een variant van het 10 jaar geleden in Azie opgedoken SARS-virus, Severe Acute Respiratory Syndrome. Naar mijn idee is het weer eens een variant van de Spaanse griep.

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog, de jaren 1918-1919, heeft de Spaanse Griep wereldwijd naar schatting 20 tot 100 miljoen levens geeist. Een getal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog, 10 miljoen, ruimschoots overtreft. Hoewel het de Spaanse griep genoemd wordt, ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid in Kansas, USA.

Ab Osterhaus
virologie
2 cd's
ca. 2 uur
isbn 908530024X
9789085300243
Home Academy
prijsindicatie € 19,95

bestel audio-cd

geschiedenis
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018