amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Gestolen huis - Verstraten

Het gestolen huis

De stille oorlog tegen de Papoea's

Dit is het verhaal van een reis naar Nieuw Guinea, een van de laatste, exotische, nog nauwelijks door toeristen bezochte plekken ter wereld. Dat deze voormalige Nederlandse kolonie - sinds de soevereiniteitsoverdracht aan IndonesiŽ achtereenvolgens Irian Jaya en Papoea Barat genaamd - nog altijd een bijna geheel onbekend gebied is mag opmerkelijk heten want het is niet alleen een prachtig land met wonderschone stranden, onbekende valleien en ongerept oerwoud maar ook zijn de oorspronkelijke bewoners, de Papoea's, uiterst hartelijke mensen die de schaarse buitenlandse bezoekers onbevangen en met open armen ontvangen. Maar tegelijkertijd voltrekt zich hier een drama waarvan de wereld geen weet heeft of geen weet van wil hebben.

In 1962, onder dreiging met een oorlog door Soekarno en onder zware diplomatieke druk van Kennedy, blies Nederland een smadelijke aftocht uit deze laatste oostelijke kolonie. Het liet ruim 700.000 van haar onderdanen achter met de in duigen gevallen restanten van de belofte op zelfstandigheid. Na een kortstondig VN-mandaat werd de macht overgedragen aan IndonesiŽ.

Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door het land van de Papoea's en plaatst wat hij daar zag in het perspectief van de recente geschiedenis maar ook van een sombere toekomst. Ruim 40 jaar van een corrupt en door militairen gedomineerd regiem betekende voor de Papoea's gewelddadige repressie terwijl ondertussen hun bodemschatten worden geplunderd en hun land wordt overspoeld met migranten uit andere delen van de Indonesische archipel. Zij vormen inmiddels een gemarginaliseerde, geminachte en slinkende minderheid in eigen land. En blijkbaar zonder vrienden op het wereldtoneel want het zwijgen over hun lot is oorverdovend.
Joop Verstraten
reisverslag
paperback, 151 blz
isbn 9074328741
9789074328746
prijsindicatie € 15,75

bestel boek

Nieuw Guinea
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018