amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Mededogen - Benito Pérez Galdós

Mededogen

Mededogen, geschreven en gepubliceerd in 1897, geldt als een van de mooiste romans van Galdós en is zeker een van zijn ontroerendste boeken. Eens te meer excelleert hij als chroniqueur van het negentiende-eeuwse Madrid. In MEDEDOGEN daalt hij af naar de marginale wijken in het zuiden en schildert een hartverscheurend beeld van het leven aan de zelfkant.

Op de mesthoop van het Spaanse fin de siècle bloeit één onwaarschijnlijk schone bloem: Nina, dienstbode van beroep en zowel uiterlijk als innerlijk het evenbeeld van de heilige Rita van Cassia, patrones van hopeloze zaken. De lezer is getuige van een aangrijpende odyssee die deze nobele dienstmaagd langs huizen van tucht en ontucht voert, langs markten en krottenwijken, langs kerken en kroegen, wanhopig op zoek naar het wonder dat haar geliefden van de ondergang moet redden. En het wonder geschiedt, al pakt het radicaal anders uit dan zij zich had voorgesteld.

Ook in deze novelle getuigt Rey Rosa van zijn unieke talent om met weinig woorden veel te zeggen en de verbeelding van de lezer alle ruimte te laten.


MEDEDOGEN is vertaald door Frans Oosterholt.
Benito Pérez Galdós
literatuur
gebonden
111 blz
907462247X
mkw
prijsindicatie € 24,50

bestel boek

Spanje
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018