amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Yoga-sutra's van Patanjali

De Yoga-sutra's van Patańjali

De Yoga-sutra's van Patańjali worden beschouwd als de grondtekst van de yoga-traditie. Ze zijn raadselachtig en moeilijk te begrijpen. Hoewel er al veel vertalingen zijn, is deze nieuwe bijzonder in een aantal opzichten.

Ten eerste levert ze - wat voor het Nederlands taalgebied zeldzaam is - een directe vertaling uit het oorspronkelijke Sanskrit. Ten tweede geeft ze een interpretatie die niet gebonden is aan enige religieuze school, en plaatst daarbij de sutra's in hun historische context. Ten derde belicht ze de samenhangen met de organische filosofie van het Samkhya op een manier die het proces van meditatie in een geheel nieuw licht stelt.

De vertaling concentreert zich op de analyse van de tekst zelf. Daarbij vergemakkelijkt het feit dat tekst en vertaling naast elkaar staan op linker en rechter pagina een ongehinderd lezen. Voor een beter begrip is het werk als geheel, en zijn de hoofdstukken afzonderlijk voorzien van verhelderende inleidingen en wordt de tekst gevolgd door een kritisch commentaar.

Daarbij richt de aandacht zich op de kosmologie achter de sutra's, die voor de Europese geest verwarrend zijn kan omdat ze niet strookt met zijn mechanistisch wereldbeeld.

De vertaler, Alfred Scheepers, promoveerde in 1988 in Leiden op een proefschrift over Husserl en Sankara en schreef o.a. »de Wortels van het Indiadse denken«.
Alfred Scheepers
oosterse filosofie
paperback, 127 blz
9080612979
Olive Press
prijsindicatie € 12,00

bestel boek

India
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018