amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Verzamelde gedichten - Jan van Nijlen

Verzamelde gedichten

Minstens even goed als die van Bloem, maar veel minder gelezen: de pozie van de dichter Jan van Nijlen (1884-1965). Dat velen Van Nijlen alleen kennen van zijn, overigens prachtige, gedicht "Bericht aan de reizigers" met de beroemde regel "Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen", is onterecht.

Want er is veel meer prachtig werk van zijn hand verschenen: meer dan elf bundels pozie, en de prozateksten DRUILENDE BURGERIJ, JEUGDHERINNERINGEN VAN EEN EENZELVIG MAN (1982) en HERINNERINGEN AAN E. DE PERRON (1955).

De uitgave van Jan van Nijlens verzamelde gedichten heeft een lange geschiedenis. Allereerst werd een selectie van zijn pozie verzameld in de bundel GEDICHTEN 1904-1938, gevolgd door GEDICHTEN 1904-1948. In 1964 verscheen een sterk verruimde uitgave, onder de titel VERZAMELDE GEDICHTEN. Die druk werd voor de nu te verschijnen uitgave herzien en uitgebreid met een register.

De bundel geeft een prachtig beeld van de pozie van Van Nijlen, de dichter die onsentimenteel wist te schrijven over heimwee en verlangen.

DE JONGE WOLF

Kom, laat mij los, laat mij maar lopen,
ik vind de weg wel door het bos.
Mijn hart is sterk, mijn oog is open.
Kom, laat mij lopen, laat mij los.

Vrees je dat ik de weg niet vind,
mijn vrijheid al te duur zal kopen?
Jij vader was ook eenmaal kind,
en toch ben jij ook weggelopen.

Kom, laat mij lopen, laat mij los.
Jan van Nijlen
gedichten
gebonden
432 blz
isbn 9028200444
Van Oorschot
prijsindicatie € 32,50

bestel boek

Nederland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018